Vanaf 1 juli 2024 moeten organisaties met meer dan 100 medewerkers de reizen van hun werknemers verplicht registreren voor de CO2-rapportage. Deze CO2-rapportage omvat alle kilometers per vervoers- en brandstoftype, gespecificeerd voor woon-werk en zakelijke ritten. Dit kan een administratieve uitdaging vormen, maar met Shuttel voldoe je eenvoudig aan de CO2-registratieplicht.
Hoe helpt Shuttel?Als werkgever sta je voor de uitdaging om de reizen van je medewerkers overzichtelijk te houden. Zij gebruiken diverse vervoermiddelen: van eigen auto en fiets tot leasevoertuigen en openbaar vervoer. Dit kan al snel tot een complexe administratie leiden. Shuttel automatiseert de CO2-registratie, wat zorgt voor een gestroomlijnde CO2-rapportage. Bespaar tijd en moeite, en laat je bedrijf én je medewerkers profiteren van een makkelijkere, leukere en duurzamere mobiliteitsoplossing.
Hoe registreert Shuttel alle reizen?Shuttel biedt één geïntegreerde mobiliteitsoplossing voor jullie mobiliteitsbeleid. Shuttel registreert alle reisgegevens voor de CO2-rapportage via:
Via de geïntegreerde mobiliteitsoplossing registreert Shuttel alle data voor de CO2-rapportage op één plek en conform de AVG-regels. Wij leveren de complete rapportage aan conform de richtlijnen van de overheid. Het enige wat jij hoeft te doen, is deze rapportage in te leveren bij het portaal van Rijksoverheid. Lees hier meer over de CO2-rapportage.
Introductie van de CO2-rapportageplicht
Vanaf 1 juli 2024 treedt de CO2-rapportageplicht in werking voor bedrijven met meer dan 100 werknemers, ook bekend als de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit. Deze verplichting eist dat werkgevers de ritten voor zowel woon-werk verkeer als overig zakelijk verkeer van hun personeel registreren. Vanaf 1 januari 2024 kunnen organisaties al 'vrijwillig' starten met de CO2-rapportage.
De complexiteit van dagelijkse mobiliteit
In de praktijk betekent dit dat alle kilometers, uitgesplitst naar woon-werk en zakelijk, per vervoersmiddel en brandstoftype geregistreerd moeten worden. Het klinkt wellicht eenvoudig, maar in de realiteit blijkt dit een uitdaging. Immers, niet elke werkdag reizen medewerkers op dezelfde manier.
Diversiteit in mobiliteitskeuzes: Els, Pieter en Layla
Neem bijvoorbeeld Els: zij kiest gewoonlijk haar fiets, maar wanneer het regent, laat ze de fiets thuis en kiest ze voor de beschutting van haar auto. Pieter gebruikt doorgaans de trein, maar neemt zijn scooter voor vroege afspraken. En dan is er Layla, die meestal rijdt naar haar werk, maar af en toe het openbaar vervoer kiest voor een stadsafspraak.
Uitdagingen bij de CO2-rapportage
Helaas zijn de huidige registratiesystemen binnen organisaties, zoals die voor reiskosten of OV-kaarten, vaak niet allesomvattend of volledig geïntegreerd. Dit resulteert in uitgebreidere administratie, een verminderd overzicht, en oplopende zorgen rondom betrouwbaarheid en privacy. Bepaalde groepen, zoals lease-rijders of werknemers met een vaste reiskostenvergoeding die voorheen niet hoefden te registreren, worden nu ook betrokken in dit proces.
CO2-rapportage: kansen voor verduurzaming
Echter, er schuilt ook een positieve kant aan de CO2-rapportage. Het biedt bedrijven namelijk de kans om een scherper inzicht te verkrijgen in hun mobiliteitspatronen, waardoor ze proactief stappen kunnen zetten richting verduurzaming en efficiëntie. Het is een zet richting een groenere bedrijfsvoering, en een manier om actief bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Als organisatie val je onder de rapportageverplichting als je 100 of meer werknemers hebt op de peildatum (1 januari van het jaar waarover je rapporteert). Het maakt niet uit of het aantal werknemers door het jaar heen verandert. Lees hier meer specificaties.
Bij Shuttel hebben we een totaaloplossing voor de verplichte CO2-rapportage en duurzame mobiliteit. Als joint venture tussen Pon en Volkswagen Financial Services is Shuttel de grootste aanbieder van zakelijke mobiliteitskaarten in Nederland. We ondersteunen al meer dan 125 grootzakelijke en publieke werkgevers, waaronder de Rijksoverheid, FrieslandCampina, KraftHeinz en Fugro, met een groeiend netwerk van ruim 200.000 zakelijke gebruikers
Wat bieden wij:
Ontdek Shuttel: demo of mobiliteitsadviesgesprek
Ervaar zelf de kracht van het Shuttel mobiliteitsplatform met een gratis demo en ontdek waarom al meer dan 125 grootzakelijke organisaties voor ons hebben gekozen. Neem contact met ons op via 033 - 303 46 00.