Artikel 23 oktober 2024 Leesduur: 0 - 1 minuten
De CO2-registratieplicht is de afgelopen dagen veel in de media verschenen, mede door uitspraken van PVV-minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken). Hij kondigde aan dat hij dit jaar met plannen komt om de registratieplicht te vereenvoudigen. In dit artikel leggen we uit wat dit voor jullie kan betekenen en waarom deze registratieplicht juist een belangrijke stap is richting een duurzamer mobiliteitsbeleid.
De CO2-registratieplicht werd geïntroduceerd door het vorige kabinet, onder leiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Sinds 1 juli 2023 zijn bedrijven met honderd of meer werknemers verplicht om te registreren hoe hun medewerkers naar het werk reizen en zakelijke reizen afleggen. Deze maatregel is onderdeel van het 'Besluit werkgebonden personenmobiliteit', een breder kader binnen de Omgevingswet dat bedrijven stimuleert om hun CO2-uitstoot te verminderen.
De CO2-registratieplicht sluit ook aan op de Europese CSRD-richtlijnen (Corporate Sustainability Reporting Directive), die bedrijven verplichten om hun duurzaamheidsinspanningen en uitstoot te rapporteren.
Bij Shuttel begrijpen we dat veel bedrijven de huidige CO2-registratieplicht als een administratieve uitdaging ervaren. Toch is het vastleggen van CO2-uitstoot een belangrijke stap om bewustwording te creëren en gerichte maatregelen te nemen. Het is een bekend principe: eerst meten, dan verbeteren. Zonder inzicht in de huidige situatie is het moeilijk om effectief beleid te maken.
Bedrijven die actief bezig zijn met het registreren van hun CO2-uitstoot via Shuttel, zetten sneller stappen richting verduurzaming. En wat blijkt? Dit hoeft niet gepaard te gaan met meer administratie of hogere kosten. Sterker nog, onze oplossing maakt het eenvoudig om de uitstoot te registreren en zorgt juist voor kostenbesparing. Werknemers profiteren van meer reismogelijkheden, hogere vergoedingen en een soepel proces zonder extra rompslomp. Dit verhoogt niet alleen de tevredenheid en vitaliteit, maar vermindert ook stress. Met Shuttel maak je verduurzaming haalbaar en voordelig.
Minister Beljaarts heeft aangegeven dat hij niet wil afstappen van de CO2-registratieplicht, maar dat hij het proces wil vereenvoudigen. Hij stelt voor om met standaardmodellen te werken, zodat werknemers bijvoorbeeld hun vaste reispatronen kunnen registreren zonder dagelijkse rapportages. Hoewel dit een goede stap lijkt, bieden wij bij Shuttel al een oplossing die dit automatisch en naadloos regelt. Met onze technologie wordt de CO2-uitstoot bijna volledig automatisch geregistreerd, waardoor bedrijven en werknemers nauwelijks administratieve last ervaren. Voor werknemers die geen gebruik maken van onze mobiliteitskaart, bieden we bovendien een handige enquêtetool, die slechts één keer per jaar ingevuld hoeft te worden.
Hoewel er politieke intenties zijn om het proces te vereenvoudigen, blijft de CO2-registratieplicht voorlopig ongewijzigd. Deze verplichting blijft van kracht omdat het onderdeel is van bredere wetgeving binnen de Omgevingswet, die niet van een op de andere dag gewijzigd kan worden. Het aanpassen van deze wet zou circa twee jaar duren, tenzij er sprake is van spoedwetgeving, wat in dit geval onwaarschijnlijk lijkt. Wel wordt er gesproken over vereenvoudiging, iets waar wij met onze oplossing al op inspelen. Bij Shuttel zorgen we ervoor dat de CO2-uitstoot vrijwel automatisch geregistreerd wordt, waardoor bedrijven nauwelijks administratieve druk ervaren.
Het voorstel van Minister Beljaarts om het registratieproces te vereenvoudigen ondersteunen wij, maar met onze mobiliteitsoplossingen is dit bij Shuttel al grotendeels gerealiseerd. Door de automatische registratie van CO2-uitstoot maken we het proces gebruiksvriendelijker voor werkgevers en werknemers.
We moedigen de overheid aan om verder te kijken dan alleen registratie en te focussen op het stimuleren van duurzamer reisgedrag. Onder andere financiële prikkels, zoals hogere onbelaste vergoedingen voor thuiswerken en fietsen, kunnen medewerkers stimuleren om duurzame keuzes te maken. Daarnaast moeten het openbaar vervoer en elektrische voertuigen betaalbaar blijven, zodat medewerkers de overstap naar duurzamere alternatieven daadwerkelijk maken.
Bij Shuttel blijven we ons inzetten voor praktische en duurzame oplossingen. We zijn voortdurend in gesprek met het ministerie van I&W om de administratiedruk voor bedrijven te verminderen. Daarnaast pleiten we voor hogere onbelaste vergoedingen voor fietsen en thuiswerken om medewerkers te stimuleren hun gedrag aan te passen. We kijken ernaar uit om samen te werken met verschillende stakeholders om Nederland duurzaam bereikbaar te houden.
We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de CO2-registratieplicht. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze accountmanagers. We helpen je graag verder!
Het is voor organisaties met meer dan 100 medewerkers verplicht om te rapporteren over de CO2-uitstoot van werkgebonden personenmobiliteit. Met Shuttel ben je voorbereid op deze administratieve uitdaging.