Meterkast verzwaren voor de laadpaal: alles wat je moet weten

Meterkast verzwaren voor je laadpaal: wel of niet doen? | Shuttel | Heb je een meterkast verzwaring nodig voor je laadpaal aan huis? We leggen het je uit

Je bent van plan om een laadpaal aan te schaffen. En omdat het laden van elektrische voertuigen veel stroom kost, vraag je je af of jouw meterkast wel geschikt is om je auto op te kunnen laden. Maar is een verzwaring altijd nodig? En wat komt daar dan bij kijken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over je meterkast verzwaren.

Wanneer moet je je meterkast gaan verzwaren?

Of je je meterkast dus moet verzwaren, is voornamelijk afhankelijk van wat je wilt. In de meeste gevallen is het mogelijk om een laadpaal binnen de bestaande meterkast aan te sluiten. Bij een laadpaal tot 3,7 kW is een verzwaring doorgaans niet nodig, omdat deze vaak binnen de capaciteit van een standaard huisinstallatie valt. Nadeel hiervan is dat je elektrische auto er langer over doet om op te laden. Daarom raden we altijd aan om te gaan voor een minimaal 11 kW.

Als je echter ook veel elektrische apparaten gebruikt en je totale stroomverbruik hoog is, kan het toch verstandig zijn om de aansluiting te verzwaren. De laadpalen van Shuttel zijn standaard voorzien van load balancing, waardoor overbelasting sowieso wordt voorkomen, maar het maximaal aantal kW dat je laadpaal kan laden wordt door belasting van andere apparaten wel lager.

Hoe hoger het vermogen, des te sneller de auto in de regel opgeladen kan worden. Dat gaat niet altijd op omdat ook auto’s een beperking kunnen hebben tot hoe snel ze opgeladen kunnen worden. Je moet dus de gehele situatie meenemen in je beslissing:

  • De specificaties van je elektrische auto en hoe snel je de auto wil en kan opladen. Dit kun je vaak op de website van het merk terugvinden of in de EV database van Vereniging Elektrische Rijders.

  • Welke andere elektrische apparaten je in huis gebruikt en hoeveel stroom deze verbruiken.

  • Je huidige meterkast en verdeling van het stroom. Heb je bijvoorbeeld een 1-fase of 3-fase aansluiting?

Wat is het verschil tussen een 1- of 3-fase aansluiting voor mijn laadpaal?

Wanneer het gaat over meterkast verzwaring, wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen 1-fase aansluiting en 3-fase aansluiting. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee aansluitingen?

Een 1-fase aansluiting levert tot 3,7 kW vermogen. Dit is vaak voldoende voor thuisgebruik. Een 3-fase aansluiting kan echter tot wel 11 kW leveren, waardoor je sneller kunt opladen. Over de vuist genomen kun je zeggen dat een accu van 50kWh op 1 fase dus ongeveer 13,5 uur moet laden. Verschillende factoren zoals het type laadkabel en laadpaal, spelen een rol bij de werkelijke oplaadtijd. De specificaties van onze laadpalen vind je in ons laadpaal aanbod.

Weet je niet welke aansluiting je op het moment hebt? We leggen het je hieronder uit hoe je hierachter komt.

Meterkast verzwaren voor je laadpaal: wel of niet doen? | Shuttel | Heb je een meterkast verzwaring nodig voor je laadpaal aan huis? We leggen het je uit

Hoe weet ik welke aansluiting ik heb?

Om te bepalen of je een 1-fase of een 3-fase aansluiting hebt, kun je kijken wat er staat aangegeven op de elektriciteitsmeter in je meterkast. Bij een 1-fase aansluiting staat hierbij vaak aangegeven “220/230 V”. Bij een 3-fase aansluiting staat er meestal “380/400 V” of “3 x 220/230 V”.

Als je het niet duidelijk kunt terugvinden op je elektriciteitsmeter, kun je ook kijken op je elektriciteitsrekening. Hier zou ook moeten staan welke aansluiting je hebt. Anders kun je bij twijfel altijd nog contact opnemen met je netbeheerder. Zij kunnen je precies vertellen welke aansluiting je hebt.

Een 3-fase verzwaring is niet altijd nodig

De meterkast verzwaren betekent dus simpelweg dat je meer stroom kunt aannemen. Je kunt hierbij van een 1-fase aansluiting naar een 3-fase aansluiting gaan, maar dit is niet altijd nodig. Ook binnen de 1-fase aansluiting kun je verzwaren. Denk bijvoorbeeld aan van 1 x 16 ampère naar 1 x 25 ampère of 1 x 35 ampère. Hiermee verhoog je ook het maximale laadvermogen. Je kunt bij je netbeheerder informeren welke 1-fase aansluiting mogelijk is voor jouw meterkast.

In onderstaande tabel kun je zien wat ongeveer het maximale laadvermogen is bij de verschillende soorten stroomaansluitingen.

Meterkast verzwaren voor je laadpaal: wel of niet doen? | Shuttel | Overzicht van de verschillende manieren om je meterkast te verzwaren voor je thuislaadpaal
* Gemiddelde oplaadtijd EV is afhankelijk van vele factoren en berekend op een gemiddelde EV accu

Houd er wel rekening mee dat de aangegeven kW het maximale aantal is. Hier zit je doorgaans onder. Wil je snel en met een hoger kWh je elektrische auto opladen? Dan is het aan te raden om te verzwaren naar een 3-fase aansluiting. Als je bijvoorbeeld kiest voor een Alfen Pro-line laadpaal is het aan te raden om te verzwaren.

Laadtip: Wil je nog sneller laden?

Als je laadt tijdens de daluren, is het laadvermogen hoger en laad je dus sneller. Op basis van onze eigen data onder Shuttel gebruikers* met een laadpaal aan huis, blijkt dat het meeste wordt geladen in de avonduren. Dat is niet heel gek, want je wilt natuurlijk de volgende dag meteen zorgeloos de weg op kunnen. Wil je toch ook ‘s avonds snel je elektrische auto opladen? Kies er dan voor om ‘m zo laat mogelijk aan de laadpaal te zetten, bijvoorbeeld na 21 uur. Check hierbij wel vooraf hoe lang je auto nodig heeft om tot 80% te laden en reken terug vanaf het moment dat je weg moet rijden met de auto. Ben je overdag thuis? Probeer dan tussen 8 en 9 uur te starten met laden. * Cijfers zijn gebaseerd op Shuttel data onder thuislaadsessies in 2023-2024.

Wie past mijn meterkast aan?

Wanneer je kiest voor het verzwaren van de meterkast, wordt dit gedaan door de netbeheerder. Het is niet mogelijk om via Shuttel je meterkast te laten verzwaren. Je kunt de meterkast verzwaring aanvragen via www.mijnaansluiting.nl

Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het verzwaren van je meterkast. Hoeveel dit precies kost is afhankelijk van je netbeheerder die je meterkast verzwaard en de installateur die je meterkast dient aan te passen. Je kunt het beste bij hen een prijsindicatie opvragen, omdat de kosten kunnen verschillen. Ook zijn er bij sommige netbeheerders wachtlijsten voor je energieaansluiting verzwaren. Zorg dus dat je dit op tijd aanvraagt.

Meterkast verzwaren: wel of niet doen?

Of je je meterkast moet verzwaren is afhankelijk van jouw specifieke situatie en het laadvermogen dat je wil behalen. Breng daarom alvorens het aanvragen van een laadpaal in kaart welke laadpaal het beste bij jouw situatie past, hoe snel je wil en kan laden en welke aansluiting jouw meterkast heeft. Onze laadadviseurs staan klaar om je hier advies over te geven.

Stel een (thuis)laadpaal op maat in de laadpaalconfigurator samen | Shuttel | Dé toekomstbestendige laadoplossing met solar charging en load balancing
Shuttel laadpaal

Nog geen thuislaadpaal van Shuttel?

Je vraagt ‘m eenvoudig online aan in onze laadpaalconfigurator. Onze laadpalen zijn voorzien van zowel solar charging als load balancing zodat je toekomstbestendig kan laden.