Dankzij jouw laadpaal aan huis kun je je elektrische auto opladen wanneer je maar wilt. Het enige nadeel is dat het laden veel stroom kost. Vooral op het moment dat er ook andere apparaten worden aangezet, kan dit mogelijk leiden tot overbelasting van het stroomnetwerk. Dankzij load balancing kun je dit probleem voorkomen. Hoe dat precies werkt en wat je nodig hebt voor load balancing? We leggen het je graag uit.
Wat is load balancing?
Stel je voor dat je je auto oplaadt met jouw laadpaal aan huis. Op dat moment verbruik je hiervoor veel stroom. En zet je dan ook nog eens de vaatwasser, de wasmachine en de elektrische kookplaat aan, dan kan het gebeuren dat je meterkast overbelast raakt. Load balancing biedt hiervoor de oplossing. Het zorgt er namelijk voor dat de toevoer van de stroom gelijk verdeeld wordt, zodat je gewoon al je apparaten kunt blijven gebruiken, ook als je je auto aan het opladen bent. Wel zo handig.
Dit systeem meet namelijk continu het totale stroomverbruik in je huis. Op het moment dat er andere apparaten energie gaan verbruiken, vermindert het load balancing systeem automatisch de stroom naar de laadpaal. Zo voorkom je overbelasting.
Daarnaast heb je twee soorten load balancing: static en dynamic.
Statische load balancing werkt met vaste, vooraf ingestelde stroom toewijzingen. Dit betekent dat jouw auto bijvoorbeeld een vaste hoeveelheid stroom toegewezen krijgt vanuit een deel van je elektriciteitsnetwerk en dat dit altijd hetzelfde blijft, ongeacht hoeveel andere apparaten er tijdens het laden worden gebruikt.
Dynamic load balancing gaat echter een stuk slimmer te werk. Deze manier van load balancing fluctueert op basis van hoeveel stroom er op dat specifieke moment beschikbaar is in je netwerk. Zodra er dus extra stroom beschikbaar is in je elektriciteitsnetwerk, zorgt dynamic load balancing ervoor dat dit naar je laadpaal gaat, waardoor je auto een stuk sneller oplaadt.
Hoe werkt home load balancing voor de thuislaadpaal?
Bij home load balancing voor je thuislaadpaal is het systeem continu het totale stroomverbruik in huis aan het monitoren. Stel dat je, tijdens het laden, op een gegeven moment zowel de wasmachine, vaatwasser én inductieplaat tegelijkertijd aanzet, dan wordt deze toename in energieverbruik meteen geregistreerd door het home load balancing systeem. Vervolgens verlaagt het systeem automatisch de stroom die naar de laadpaal gaat. Op deze manier ontstaat er geen overbelasting van het elektrisch systeem. Het stroomverbruik blijft binnen veilige grenzen.
De voordelen van load balancing
Heb je een laadpaal aan huis, dan is het zeker raadzaam om load balancing te installeren. Het heeft meerdere voordelen:
- Voorkomen van overbelasting: Het belangrijkste voordeel is dat je hiermee voorkomt dat je stroomvoorziening overbelast raakt wanneer je te veel apparaten tegelijk gebruikt. Zo’n overbelasting kan namelijk leiden tot stroomuitval of zelfs schade aan je apparatuur.
- Kosten besparen: Met load balancing maak je optimaal efficiënt gebruik van je laadpaal. Hierdoor is het niet nodig om bijvoorbeeld dure upgrades van de netaansluiting aan te schaffen, wat flink in de kosten kan schelen. Heb je ook zonnepanelen? Dan kun je zelfs nog voordeliger elektrisch laden met solar charging.
- Verhoogde veiligheid: Dankzij load balancing vermijd je piekbelastingen. Zo is er minder risico op stroomuitval of het doorslaan van de stoppen. Dat kan weer leiden tot een gevaarlijke situatie in je meterkast. Met load balancing kun je dit voorkomen.
Hoe weet ik of ik load balancing nodig heb?
In de meeste gevallen is load balancing sterk aan te raden. Daarom zit deze functie standaard inbegrepen bij de laadpalen van Shuttel. Dit doen we om jouw veiligheid te waarborgen, maar ook om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor de toekomst van elektrisch laden. Ga maar na: in de toekomst zullen er alleen maar meer elektrische apparaten bij komen, evenals grotere batterijen in elektrische voertuigen. En dat terwijl stroombronnen schaarser worden.
Het zal in de toekomst dus meer en meer noodzaak worden. Met een laadpaal van Shuttel weet je zeker dat je een toekomstbestendige keuze maakt.
Moet je je meterkast verzwaren?
Het verzwaren van je meterkast is niet altijd nodig. Voor het gebruik van de laadpaal heb je voor thuisgebruik meestal genoeg aan een 1-fase aansluiting. Wil je echter toch meer laden, dan kun je er ook voor kiezen om je 1-fase aansluiting zelf te verzwaren met 25 tot 40 ampere. Hierdoor stijgt het maximale laadvermogen en kun je dus sneller laden.
Hoe weet je nu wat jouw maximale laadvermogen is? Dat hangt af van een combinatie van het aantal fasen en de stroomsterkte, weergegeven in ampere. In onderstaande tabel kun je zien hoeveel je ongeveer kunt laden bij verschillende fasen en stroomsterktes.
In de volgende gevallen is het echter wel aan te raden om je meterkast te verzwaren:
- Als je vaak apparaten gebruikt die veel stroom verbruiken.
- Als je sneller aan huis wil opladen, bijvoorbeeld met de Alfen Pro Line.
- Als je meerdere laadpalen thuis of op locatie wilt laten installeren.
In ons artikel over het verzwaren van de meterkast lees je alles wat je moet weten over verzwaren. Toch liever advies op maat? Onze laadaviseurs adviseren je graag over de keuze die past bij jouw wensen en (eventueel) laadverbruik.
Stel je thuislaadpaal eenvoudig samen
Wil je een thuislaadpaal van Shuttel? Deze kun je eenvoudig online samenstellen in onze laadpaalconfigurator. Onze laadpalen zijn voorzien van zowel laden met zonnepanelen als load balancing./ko/k