Vallen zakelijke vliegreizen onder de CO2-rapportageplicht?

Vanaf 1 januari 2024 is elke werkgever met meer dan 100 medewerkers verplicht de zakelijke CO2-uitstoot te registreren. Maar vallen zakelijke vliegreizen ook onder de regels van de CO2-rapportageplicht? Ondanks de afname van zakelijke vliegreizen is dit type reis goed voor 30% van alle vliegreizen. Reden om je af te vragen of deze reizen ook geregistreerd moeten worden. Hieronder leggen we uit welke CO2-regels hiervoor gaan gelden.

Zakelijke vliegreizen registreren

Bedrijven zijn niet verplicht de zakelijke vliegreizen van medewerkers te rapporteren in de CO2-rapportage.

De reden hiervoor ligt bij de vormgeving van de regels. Vanuit Europa is elk land verplicht zijn eigen klimaatakkoord vorm te geven. In Nederland hebben overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen besloten hoe we de CO2-uitstoot binnen Nederland gaan verlagen. Waaronder ook het zakelijk verkeer en woon-werkverkeer.

Omdat zakelijke vliegreizen naar het buitenland gaan, hoeven deze niet meegenomen te worden in de CO2-rapportage. Ook geeft de Rijksoverheid aan dat reizen per boot of schip naar het buitenland er buiten vallen. Kortom, je hoeft deze reizen niet te registreren voor je CO2-rapportage.

Wil je weten wat je wel moet gaan registreren in je CO2-rapportage? In onze white paper leggen we uit wat er gaat veranderen voor jou als werkgever: klik om te downloaden.

Focus op CO2-vermindering

Zakelijk vliegen speelt een cruciale rol in de moderne, wereldwijde bedrijfswereld, maar dit heeft een aanzienlijke CO2-impact. De luchtvaartindustrie draagt voor ongeveer 2% bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot volgens de Rijksoverheid. Een groot deel hiervan is afkomstig van zakelijke vluchten vanwege hun hoge frequentie en lange afstanden. Echter, door de coronapandemie hebben veel bedrijven de overstap moeten maken naar virtuele bijeenkomsten. Dit heeft geleid tot een verminderde vraag naar zakelijke vluchten, wat een positieve invloed heeft gehad op de CO2-uitstoot.

Om deze positieve verandering te bevorderen kun je nadenken over alternatieven voor zakelijke vliegreizen die je meeneemt in jullie mobiliteitsbeleid:

  • Treinreizen: Er wordt steeds meer mogelijk op het gebied van internationale treinreizen als alternatief voor vliegreizen. Ze hebben vaak een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk en kan net zo snel en efficiënt zijn. Vooral wanneer je inchecktijd en -procedures meerekent. Vooral grote Europese steden zijn makkelijk met dit type vervoer te bereiken.
  • Vergader virtueel: Anno 2023 weten we ook dat een meeting vaak via videobellen kan plaatsvinden. In je mobiliteitsbeleid kun je meenemen wanneer het wel of niet geoorloofd is om te vliegen naar een vergadering. In plaats daarvan kun je een videocall inplannen. Een makkelijke manier om CO2-vermindering te realiseren.
  • Elektrische auto: Meetings in omliggende Europese landen zijn ook makkelijk op te vangen met een rit in de elektrische auto. Met onze Shuttel laaddruppel kun je in Nederland en Europa bij meer dan 250.000 laadpunten terecht. Zo kun je opgeladen de weg op.

Duurzame oplossingen voor vliegreizen

Het uitgangspunt blijft natuurlijk om na te gaan of de zakelijke vliegreis noodzakelijk is. Zo niet, dan is kiezen voor een duurzaam alternatief een betere optie:

  • Kies voor een directe vlucht. Deze stoten minder CO2 uit omdat dit voornamelijk ontstaat bij het opstijgen en afdalen tijdens de vlucht.
  • Vlieg economy class in plaats van business class. De tweede neemt meer ruimte in beslag wat zorgt voor een hogere CO2-voetafdruk per reis.
  • Ga voor een groene luchtvaartmaatschappij die investeert in duurzaamheid.
  • Compenseer de CO2-uitstoot. Plant bomen of draag bij aan milieuprojecten om je uitstoot te compenseren.

In je mobiliteitsbeleid kun je omtrent zakelijke vliegreizen duidelijke regels opstellen. Zie het als een moment om niet alleen jullie CO2-uitstoot te verminderen, maar ook om te werken aan een duurzame toekomst.

Aan de slag met je mobiliteitsbeleid

Bij Shuttel helpen wij werkgevers niet alleen hun CO2-uitstoot door zakelijke mobiliteit inzichtelijk te maken. We helpen je ook kansen te identificeren om te verduurzamen en sparren met jullie over een passend mobiliteitsbeleid.

Via Shuttel registreren jullie medewerkers al hun reisbewegingen, ongeacht het vervoermiddel. Van openbaar vervoer tot deelfietsen, en van eigen vervoersmiddelen tot thuiswerken: Shuttel legt het allemaal vast, inclusief de CO2-uitstoot per rit. Met deze gegevens, verzameld volgens de AVG-regels, stellen we een duidelijk overzicht op dat jullie eenvoudig kunnen indienen bij het e-loket van het Rijk.

Voorbereiden op de CO2-rapportage?

Ben jij een werkgever met 100 of meer medewerkers? Dan ben je vanaf 2024 verplicht om zakelijke CO2-uitstoot te gaan registreren. Bij Shuttel helpen we je graag op weg naar een duurzame toekomst op een efficiënte manier.