Aantal kantoordagen neemt na jaren weer toe

Aantal kantoordagen neemt toe

Voor het eerst na jaren zien we een duidelijke trendbreuk in thuiswerkgedrag en neemt het aantal kantoordagen toe. Steeds vaker zetten bedrijven in op de terugkeer naar kantoor, en met succes. Uit onze data blijkt dat het aantal kantoordagen in 2025 naar verwachting met 11% toeneemt ten opzichte van 2024. Werknemers zullen hierdoor gemiddeld een halve dag meer per week op kantoor aanwezig zijn.

Klaas Pieter Roemeling, directeur Shuttel, schoof aan bij BNR Radio om te vertellen over dit onderzoek. Luister de podcast vanaf minuut 14:05.

Impact coronapandemie en hybride beleid

De coronapandemie heeft in de eerste jaren een duidelijke impact gehad op ons werkgedrag, waarbij thuiswerken structureel werd. Dit had onder andere invloed op woonkeuzes: veel werknemers verruilden hun woning in de stad voor een plek daarbuiten, aangezien dagelijks reizen naar kantoor niet langer noodzakelijk was. In deze periode was het cruciaal dat werkgevers flexibel waren op het gebied van thuiswerken.

Hoewel we nu een trendbreuk zien in het aantal kantoordagen, blijven werknemers thuiswerken, mede omdat het beleid dit toestaat. Nederlandse werkgevers zijn nog voorzichtig met regels en verplichten naar kantoor te komen. Dit is niet zonder reden volgens onze mobiliteitsspecialist Bart Horstman, “Een hybride werkbeleid en flexibele mobiliteitsregelingen zijn nog steeds essentieel om talent aan te trekken en te behouden.” Het valt op dat áls werknemers naar kantoor komen, dit nog steeds vooral op dinsdagen en donderdagen gebeurt. “Mede doordat de meeste parttimers werken op deze dagen en vaak team- of afdelingsoverleggen gepland zijn. Dat laat zien hoe diep deze manier van werken inmiddels verankerd is in onze werkcultuur,” geeft Horstman aan.

NAVO-top toont flexibiliteit in reisgedrag

Ondanks de trend van meer kantoordagen, blijft thuiswerken dus structureel ingeburgerd. Dit blijkt ook uit het reisgedrag van werknemers bij grote evenementen en wegafsluitingen (lees in dit artikel over de unieke kans op gedragsverandering bij de huidige wegafsluitingen). Zo verwacht Shuttel deze week een sterke daling in het aantal reisbewegingen van werknemers met een kantoorbaan in regio Den Haag vanwege de NAVO-top. “De daling is al zichtbaar sinds vorige week, mede doordat de voorbereidingen in de stad toen al begonnen”, zegt Horstman. “Dit soort tijdelijke verschuivingen in reisgedrag laten zien hoe flexibel organisaties inmiddels zijn geworden.”

Kantoorbezoek weer in de lift

2025 lijkt het jaar te worden waarin de thuiswerkpiek achter ons ligt. Steeds meer werkgevers sturen aan op een aanwezigheid van drie tot vier dagen per week op kantoor, waar eerder twee tot drie dagen gebruikelijk waren. “Hoewel dit bijna nooit formeel is vastgelegd, zien we dat organisaties meer waarde hechten aan fysieke aanwezigheid op kantoor. Organisaties stimuleren kantoorbezoek met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een gratis lunch of een hoge fietsvergoeding. Op kantoor werken wordt weer populair, maar thuiswerken is een blijvertje”, concludeert Horstman.

Met de zomer voor de deur wijzen we graag nog op eerder onderzoek van Shuttel. Hieruit bleek dat vlak voor de zomervakantie mensen 15% meer thuiswerken om direct na de zomer weer meer op kantoor te zijn.