Overzicht

Zó integreer je deelvervoer in het mobiliteitsbeleid

Artikel 29 oktober 2024 Leesduur: 0 - 1 minuten

Werkgerelateerde mobiliteit brengt tegenwoordig diverse uitdagingen en behoeftes met zich mee. Vandaag de dag ligt de focus op goed werkgeverschap, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Maar ook bij flexibele en duurzame mobiliteit. Deze ontwikkelingen vragen om een modern mobiliteitsbeleid, waarin organisaties een goede balans creëren tussen wensen van werknemers, efficiënte vervoersoplossingen en duurzaamheid. Deelvervoer heeft de potentie om een mooie oplossing te zijn voor het vervullen van al deze mobiliteitsbehoeftes. Maar hoe kan deelvervoer succesvol worden geïmplementeerd in het mobiliteitsbeleid? In dit artikel lees je er alles over. Wil je liever de gehele whitepaper lezen? Download deze hier.

Waarom werken met een mobiliteitsbeleid?

Voordat we ingaan op het integreren van deelvervoer in het mobiliteitsbeleid, is het goed om eerst te benadrukken wat het belang is van een mobiliteitsbeleid. Dit gaat namelijk om zo veel meer dan alleen een plan om werknemers van A naar B te krijgen.

  • Duidelijkheid en transparantie
    Met een helder mobiliteitsbeleid is het voor alle werknemers duidelijk welke vervoersopties er mogelijk zijn en hoe het precies zit met de reiskosten. Dankzij duidelijke richtlijnen kunnen misverstanden worden voorkomen en wordt een cultuur van transparantie bevorderd op de werkvloer.

  • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde
    Een gedegen mobiliteitsbeleid kan bijdragen aan het beeld van de organisatie als gunstige werkgever en deel worden van goed werkgeverschap, wanneer mobiliteit gepresenteerd wordt als interessant deel van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

  • Versterk je boodschap als organisatie
    Waar staan jullie voor als organisatie? Duurzaamheid, vitaliteit of juist flexibiliteit? Wanneer je deze waarden laat doorsijpelen in jullie mobiliteitsbeleid, laat je zien dat jullie ook daadwerkelijk actie ondernemen op die visie en het niet alleen bij mooie praatjes blijft. Een sterke boodschap voor zowel medewerkers als bijvoorbeeld externe stakeholders. 

Jullie mobiliteitsbeleid: van visie naar praktijk.

Het is duidelijk dat het opstellen van een gedegen mobiliteitsbeleid veel voordelen met zich meebrengt voor de organisatie en al haar betrokkenen. Maar alles valt of staat natuurlijk met de uitvoering ervan. Dit gebeurt door middel van concrete regelingen. Oftewel de operationele vertaling van het beleid. Voorbeelden hiervan zijn het beschikbaar stellen van leasefietsen, het elektrificeren van het wagenpark of het aanbieden van flexibele werkplekken om reistijd voor werknemers te verkorten. Hierbij is het belangrijk om de regelingen af te stemmen op de doelen van het beleid. 

Voorbeelden: van beleid naar praktijk

  • Is duurzaamheid een van de doelen van je organisatie? Passende regelingen zijn dan het aanbieden van bijvoorbeeld elektrische deelauto’s of de Shuttel mobiliteitskaart, waarmee nu al meer dan 200.000 gebruikers dagelijks reizen.
  • Staat vitaliteit van werknemers bij jullie hoog in het vaandel? Het aanbieden van een programma om fietsen naar het werk te stimuleren past dan goed als regeling in het mobiliteitsbeleid. 

MyWheels - deelvervoer in mobiliteitsbeleid integreren

Deelvervoer: dé oplossing voor elke organisatie?

Het korte antwoord: “nee”. Hoewel deelvervoer vaak een slimme keuze is voor veel organisaties, gaat die vlieger nu eenmaal niet altijd op. Werknemers bij verschillende organisaties hebben verschillende behoeftes op het gebied van vervoer en mobiliteit. Factoren als de locatie van de werkplek, de woonplaats van de medewerker en de aard van de werkzaamheden spelen een rol bij het bepalen of deelvervoer de beste optie is voor het mobiliteitsbeleid. 

De voordelen van deelvervoer invoeren in het mobiliteitsbeleid

Ondanks dat deelvervoer niet in 100% van de gevallen de meest ideale optie is, kan het voor veel organisaties voordelen opleveren om toch te kiezen voor deelvervoer implementeren in het mobiliteitsbeleid:

  • Meer keuzevrijheid en flexibiliteit voor werknemers
    In plaats van dat werknemers vast zitten aan één vervoersoptie, kunnen ze op ieder moment kiezen wat het beste past bij hun reisbehoeften van dat moment. Deelvervoer lost met name het probleem van de zogeheten ‘last mile’ op na een OV-reis. Het laatste stukje van het station tot de werkplek kan zo worden afgelegd, waardoor werknemers flexibeler zijn in hun mobiliteitskeuzes en minder vaak een (tweede) auto in bezit hoeven hebben. 

  • Duurzaamheid
    Deelmobiliteit sluit naadloos aan bij de groeiende behoefte aan duurzaamheid. Door gebruik te maken van deelvervoer kunnen jullie als organisatie bijdragen aan de vermindering van het aantal voertuigen op de weg en daarmee de ecologische voetafdruk van het bedrijf verkleinen. Daarnaast draagt het implementeren van deelvervoer in het mobiliteitsbeleid bij aan een duurzaam imago voor jullie organisatie.

  • Combinatie met traditioneel vervoer
    Het implementeren van deelvervoer in het mobiliteitsbeleid hoeft geenszins te betekenen dat al het traditionele vervoer van tafel wordt geveegd. Integendeel; deze twee opties kunnen uitstekend gecombineerd worden in het mobiliteitsbeleid, afhankelijk van de unieke kenmerken en behoeften van de organisatie en haar werknemers. 

Vier stappen om deelvervoer te integreren in het mobiliteitsbeleid

Besluit je als organisatie om deelvervoer te integreren in het mobiliteitsbeleid, dan is het essentieel om dit op een doordachte manier te doen. Wanneer deze stap namelijk niet goed wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot misverstanden bij werknemers, wat onnodige kosten of inefficiënt gebruik van de deelopties met zich mee kan nemen. Daarom is het belangrijk om hierbij een aantal stappen te doorlopen:

  1. Analyseer de behoeften van je werknemers
    Niet elke werknemer heeft baat bij dezelfde mobiliteitsoplossing. Het is daarom belangrijk om de diverse mobiliteitsbehoeften binnen de organisatie goed in kaart te brengen. Deelvervoer biedt vooral een uitkomst voor werknemers die dichtbij huis wonen. Werknemers die ver weg en/of afgelegen wonen of die fulltime thuis werken, hebben minder baat bij deelvervoer.

  2. Bied keuzevrijheid en flexibiliteit
    Bied deelmobiliteit aan naast de bestaande opties, zodat werknemers kunnen kiezen wat het beste bij hen past. Dit vergroot niet alleen de tevredenheid, maar helpt ook om het mobiliteitsbeleid toekomstbestendig te maken.

  3. Communiceer duidelijk en zorg voor gebruiksvriendelijkheid
    Informeer alle werknemers duidelijk over de mogelijkheden binnen de organisatie wat betreft deelvervoer. Vermeld hierbij de beschikbaarheid, maar ook hoe en wanneer het gebruik van deelmobiliteit kostenefficiënt is. Hierbij kun je denken aan een handleiding of workshop, zodat werknemers goed op de hoogte zijn over hoe ze van deelvervoer gebruik kunnen maken.

  4. Monitor en optimaliseer continu
    Het integreren van deelvervoer in het mobiliteitsbeleid is niet iets wat je eenmalig doet en daarna op z’n beloop laat. Regelmatig peilen hoe er gebruik wordt gemaakt van deelvervoer en hoe dit verbeterd kan worden is belangrijk. De mobiliteitsbehoeften van je werknemers zullen continu veranderen en door te blijven monitoren en optimaliseren kun je hierop blijven aansluiten.

Conclusie: deelvervoer als waardevolle aanvulling op het mobiliteitsbeleid

Flexibele, duurzame en kostenefficiënte oplossingen zijn nodig voor een modern mobiliteitsbeleid. In ons uitgebreide whitepaper over deelvervoer in het mobiliteitsbeleid lees je hier nog veel meer over. Als deelvervoer goed wordt geïntegreerd binnen het mobiliteitsbeleid van de organisatie, kan het een waardevolle aanvulling zijn en interessante voordelen met zich meebrengen. Door dit bedachtzaam aan te pakken, kan deelvervoer organisaties helpen om hun mobiliteitsdoelen te bereiken. En ondertussen kunnen werknemers profiteren van de flexibiliteit en keuzevrijheid die het biedt.

Bij Shuttel helpen we organisaties graag om deze transitie soepel te laten verlopen. Of het nu gaat om deelvervoer, mobiliteitsadvies of het bieden van gebruiksvriendelijke mobiliteitsoplossingen: wij staan voor je klaar om werkend Nederland verder te helpen op weg naar de mobiliteit van morgen. Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken. 

Hoe zet The Digital Neighborhood Shuttel in? | Shuttel | Regelen van de verplichte CO2 rapportageplicht, stimuleren duurzame mobiliteit en inzicht in de mobiliteitsbehoefte

Ontdekken of deelmobiliteit een passende oplossing voor jullie bedrijf is?

Deelmobiliteit is niet voor iedere werknemer of organisatie de perfecte oplossing. Onze mobiliteitsexperts adviseren je graag over een passende oplossing.

Maak een afspraak