Artikel 18 november 2024 Leesduur: 0 - 1 minuten
In Nederland maken we met z’n allen steeds vaker gebruik van deelvervoer. Een positieve ontwikkeling. En met deze groeiende populariteit neemt ook het aantal verschillende soorten deelvervoer toe. Ben je geïnteresseerd in deelvervoer maar zie je door de OV-fietsen het bos niet meer? In dit artikel lichten we alle verschillende vormen van deelvervoer toe. Lees hier meer over hoe je deelvervoer integreert in het mobiliteitsbeleid. Wil je liever de gehele whitepaper lezen? Download deze hier.
Deelvervoer houdt in dat je een voertuig kunt gebruiken om van A naar B te komen zonder dat jij dat voertuig bezit. Je deelt het betreffende voertuig dus met anderen. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, scooters en auto’s. Afhankelijk van de vertrek- en aankomstplek kan deelvervoer worden ingezet voor de volledige reis of als onderdeel van een langere reis, bijvoorbeeld in combinatie met openbaar vervoer. Hierbij kun je denken aan een medewerker die voor een zakelijke afspraak met de trein reist en de laatste kilometers naar de eindbestemming aflegt met een OV-fiets. Dit maakt reizen niet alleen flexibeler, maar draagt ook bij aan duurzamere mobiliteit.
Grofweg zijn er twee soorten werkgerelateerde mobiliteitsbehoeften. Ten eerste woon-werkverkeer, oftewel het dagelijks reizen van huis naar de werkplek en terug. Ten tweede is er zakelijk reizen. Dit zijn de verplaatsingen die werknemers maken voor werkgerelateerde afspraken, zoals klantbezoeken, vergaderingen of externe bijeenkomsten, buiten de vaste werkplek. Voor beide mobiliteitsbehoeften bestaan diverse deelvervoer opties.
We onderscheiden verschillende vormen deelvervoer (zowel voor woon-werkverkeer als zakelijk reizen):
Deelvervoer kan een effectieve oplossing zijn voor het overbruggen van de ‘last mile’ – de afstand tussen een ov-locatie en de werkplek. Niet elke werkplek ligt immers direct naast een station of bushalte. Door gebruik te maken van deelvervoer, zoals een OV-fiets of deelscooter, kunnen werknemers deze laatste kilometers snel en eenvoudig afleggen. Dit vergroot de kans dat werknemers kiezen voor duurzaam vervoer zoals de trein of bus, in plaats van met de auto te reizen.
OV-fiets
Wie kent hem niet: de OV-fiets? Het perfecte vervoersmiddel voor het laatste stuk naar de eindbestemming. En als de werkdag erop zit, kun je gewoon dezelfde fiets terug pakken naar het station, want de fiets blijft de hele werkdag voor jou beschikbaar. De OV-fiets heeft daarnaast als grote voordelen dat het bijdraagt aan lichaamsbeweging en geen CO2-uitstoot veroorzaakt.
Wist je dat je met een handige Shuttel kaart altijd toegang hebt tot een OV-fiets?
Deelscooters
Deelscooters worden steeds populairder in stedelijke gebieden. Net als een OV-fiets kun je een deelscooter gebruiken om sneller bij je eindbestemming te komen voor de laatste kilometers van je reis. De deelscooters van Check kun je bijvoorbeeld makkelijk en flexibel gebruiken met zone-floating, wat wil zeggen dat je de scooter in een van de vele aangewezen zones kunt parkeren als je dichtbij je bestemming bent aangekomen.
Dedicated zakelijke deelhubs
Wil je er als organisatie zeker van zijn dat jouw medewerkers altijd een OV-fiets of deelscooter kunnen gebruiken voor het laatste stukje van hun reis? Dan biedt een zakelijke deelhub uitkomst! Meestal bevinden deze zich op of vlakbij het station en op de werkplek. Zo zorg je ervoor dat je werknemers altijd verzekerd zijn van vervoer tijdens het laatste stukje van de woon-werkreis. Meerdere vestigingen? Dan kun je meerdere dedicated zakelijke deelhubs overwegen als zone-floating tussen locaties.
Deelauto’s voor woon-werkverkeer?
Helaas zijn deelauto’s minder geschikt voor woon-werkverkeer. Als een medewerker namelijk de deelauto naar zijn werk neemt, zou deze daar de hele werkdag ongebruikt staan, wat onnodige kosten met zich meebrengt. Dan wordt deelvervoer een dure grap. Bovendien draagt deze optie niet bij aan het verminderen van CO2-uitstoot. Daarom zijn een OV-fiets, deelscooters en het openbaar vervoer geschiktere opties voor woon-werkverkeer.
Voor zakelijke afspraken biedt deelvervoer flexibiliteit en efficiëntie. Werknemers kunnen deelvervoer gebruiken voor een bijvoorbeeld een treinrit gecombineerd met een deelauto of OV-fiets. Dit is ideaal voor korte afspraken waarbij de deelauto niet lang ongebruikt blijft staan. Bovendien vermijden werknemers op deze manier files en besparen ze op parkeerkosten.
Deelauto’s voor zakelijke reizen
Hoewel deelauto’s minder geschikt zijn voor woon-werkverkeer vanwege de hoge kosten wanneer de auto ongebruikt blijft, zijn ze juist ideaal voor zakelijke reizen. Werknemers kunnen een deelauto gebruiken om vanuit het station naar hun afspraak te reizen en de auto terugbrengen zodra de afspraak is afgerond. Zo blijft de auto niet lang ongebruikt staan en zijn de kosten relatief laag.
Zakelijke reizen met publiek deelvervoer
Je kunt als organisatie je werknemers de mogelijkheid bieden om publieke deelvoertuigen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld OV-fietsen of deelscooters. Het voordeel hiervan is dat het weinig administratieve lasten geeft voor jou als werkgever. Echter komt de verantwoordelijkheid voor het regelen van vervoer van- en naar de zakelijke afspraak nu wel bij de werknemer te liggen.
Zakelijk reizen met deelvervoer in eigen vloot
Wil je meer controle hebben over het type voertuigen dat je medewerkers gebruiken tijdens zakelijke reizen en bovendien alles in eigen beheer hebben? Dan is het de moeite waard om te overwegen om (elektrische) deelauto’s, scooters of fietsen op te nemen in je eigen vloot. Dan heb je die voertuigen altijd beschikbaar op kantoor en kunnen medewerkers ze onderling reserveren voor hun zakelijke afspraken. Dit biedt volledige controle over het type voertuigen en stelt jou als werkgever in staat om te investeren in duurzamere opties. Uiteraard brengt deze optie wel kostenafschrijving met zich mee en bovendien kan het plannen van de voertuigen veel tijd gaan kosten.
Hoewel deelvervoer veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen. Het is belangrijk om werknemers goed te informeren over de regels en afspraken rondom het gebruik van deelvervoer. Onjuist gebruik kan namelijk leiden tot onnodige kosten. Daarnaast vereist het invoeren van deelvervoer vaak een verandering in gedrag. Voor werknemers die gewend zijn aan hun eigen auto, kan het een grote stap zijn om over te stappen op deelvervoer. Daarom is het belangrijk om hen actief te betrekken en te stimuleren om deze duurzame mobiliteitsoptie te omarmen.
Bij Shuttel bieden we met onze mobiliteitskaarten en adviezen een oplossing voor deze uitdagingen. We geven inzicht in kosten en bieden heldere rapportages, zodat werkgevers grip houden op hun mobiliteitsbeleid. Zo werken we samen aan een toekomst waarin flexibiliteit en duurzaamheid centraal staan.
Deelvervoer is een belangrijk onderdeel van de mobiliteit van morgen. In ons uitgebreide whitepaper over deelvervoer in het mobiliteitsbeleid lees je hier alles over. Door het slim inzetten van verschillende vormen van deelvervoer, zoals OV-fietsen, deelscooters en deelauto’s, kunnen bedrijven bijdragen aan duurzamer en flexibeler reizen. Bij Shuttel helpen we organisaties om deze mobiliteitsopties eenvoudig en efficiënt te integreren, zodat werknemers kunnen profiteren van de voordelen van deelvervoer. Ongeacht of ze nu op weg zijn naar kantoor of een zakelijke afspraak. Wil je ook advies over hoe je mobiliteit binnen jouw organisatie efficiënter, duurzamer en makkelijker maakt? Neem vrijblijvend contact op met Shuttel.
Deelmobiliteit is niet de perfecte oplossing voor iedere werknemer of organisatie. Onze mobiliteitsexperts adviseren je graag over een passende oplossing.