Artikel 8 mei 2023 Leesduur: 0 - 1 minuten
De CO2-rapportage komt steeds dichterbij, met de recente behandeling in de Eerste en Tweede Kamer en de aangescherpte klimaatdoelen van Minister Jetten. Vanaf 1 januari 2024 wordt de CO2-rapportage verplicht voor werkgevers met meer dan 100 medewerkers. Het levert een flink administratief vraagstuk op. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je aan de slag gaat met de CO2-rapportage, want dit is hét moment om te starten met de voorbereidingen.
De verplichte CO2-rapportage is ontstaan uit het Klimaatakkoord, waarin maatregelen zijn opgenomen om de CO2-uitstoot in Nederland tegen 2030 ongeveer te halveren. Een van deze maatregelen betreft de CO2-rapportageplicht, gericht op het verminderen van de uitstoot afkomstig van zakelijke reizen, inclusief woon-werkverkeer. Het doel van deze rapportageplicht is om de CO2-uitstoot van zakelijke mobiliteit met 1.5 megaton te verminderen ten opzichte van 2017, waardoor de verduurzaming van zakelijke mobiliteit wordt versneld.
De registratie van vervoersmiddelen en brandstofsoorten kan complex zijn, omdat medewerkers op verschillende manieren reizen. Een medewerker reist bijvoorbeeld de ene dag met het openbaar vervoer en de andere dag met de auto. En als het mooi weer is, pakt hij de fiets. Veel organisaties missen nog belangrijke onderdelen in hun administratie. Dit maakt de rapportage ingewikkeld en zorgt voor onnodige administratie, minder inzicht, maar ook uitdagingen rondom betrouwbaarheid en privacy. Shuttel biedt een oplossing door alle mobiliteitsgegevens op één plek te verzamelen, overzichtelijk en veilig.
De Rijksoverheid biedt richtlijnen aan over hoe de rapportage moet worden opgesteld. Wij hebben deze richtlijnen vertaald naar een organisatorisch perspectief: hoe reizen jouw medewerkers? Hierbij hanteren we vier verschillende categorieën:
Om je helemaal klaar te maken voor de verplichte CO2-rapportage, leggen we het je in een whitepaper stap voor stap haarfijn uit. Geen wollige taal vanuit de overheid, maar concreet hoe je als organisatie kunt voldoen en waar je op moet letten. De regelgeving zorgt namelijk niet alleen voor uitdagingen, maar biedt ook kansen rondom verduurzaming. Het bevat alle informatie en handvatten als voorbereiding op de CO2-rapportage.
Lees de gratis whitepaper 'Aan de slag met de CO2-rapportage'
Shuttel helpt bedrijven bij de verplichte CO2-rapportage en duurzame mobiliteit. We ondersteunen medewerkers bij het registreren en declareren van zakelijke ritten, woon-werkverkeer en thuiswerkdagen. Zo besparen werknemers tijd en voldoen werkgevers aan de wetgeving. Het platform van Shuttel is eenvoudig en efficiënt.
Alle transacties, verzameld volgens de AVG-regels, die op het platform worden geregistreerd of automatisch binnenkomen, worden per rit geanalyseerd om de CO2-uitstoot te berekenen. Of het nu gaat om openbaar vervoer, deelfietsen, eigen vervoer of thuiswerken - alles wordt geregistreerd, inclusief de CO2-uitstoot per rit. Hierdoor verkrijg je een volledig overzicht van de afgelegde kilometers, gebruikte vervoersmiddelen en brandstoftypen. De inzichten worden weergegeven in een gebruiksvriendelijk dashboard en rapportages, die eenvoudig ingediend kunnen worden bij het e-loket van het Rijk. Bovendien koppelt Shuttel probleemloos met salarissoftware, wat zorgt voor een efficiënte administratie.
Bovendien stimuleert Shuttel duurzaam en efficiënt reizen door jullie medewerkers te helpen bij het kiezen van milieuvriendelijke vervoersmiddelen en het plannen van optimale routes. Door minder afhankelijk te zijn van de eigen auto, profiteren zowel de leefomgeving als het milieu van de positieve effecten die Shuttel biedt.
Meer informatie? Ontdek Shuttel
Ervaar zelf de kracht van het Shuttel mobiliteitsplatform met een gratis demo en ontdek waarom al meer dan 125 grootzakelijke organisaties voor ons hebben gekozen. We bespreken graag onze aanpak en visie tijdens een vrijblijvend persoonlijk gesprek over jullie mobiliteitsvraagstukken, zoals CO2-rapportage, reiskostenregeling, wagenparkbeheer, flexibiliteit en duurzaamheid.
Neem contact op of laat ons jou bellen en laten we samen werken aan een slimmere, schonere en duurzamere toekomst voor mobiliteit.