Artikel 17 december 2024 Leesduur: 0 - 1 minuten
Eerder las je al over het integreren van deelvervoer in het mobiliteitsbeleid en de verschillende soorten deelvervoer. In dit artikel gaan we het hebben over de spelregels rondom het gebruik van deelvervoer. Want deelvervoer, waarbij de werknemer niet met een eigen vervoermiddel reist maar met een deelvervoermiddel waar iedereen gebruik van kan maken, is gunstig voor zowel werknemer, werkgever én het milieu. Door heldere, concrete spelregels vast te leggen in jullie mobiliteitsbeleid kun je problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je die mooie doelen die je hebt gesteld ook echt gaat behalen. Benieuwd naar de concrete spelregels die je helpen om deelvervoer succesvol op te nemen in het mobiliteitsbeleid? Lees snel verder!
Deelvervoer biedt een flexibele oplossing voor zowel woon-werkverkeer als zakelijke reizen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van OV-Fiets, deelscooters en deelauto’s. Echter, wanneer er niet zorgvuldig wordt omgegaan met het gebruik van deze opties, kan dat leiden tot juist minder efficiënte en onverwacht hoge kosten. Dit kun je voorkomen met behulp van heldere spelregels. Zo zorg je ervoor dat de werknemers deelvervoer op een verantwoorde en duurzame manier gaan gebruiken. Bovendien zorgt een helder beleid ervoor dat de kans groter is dat de bredere bedrijfsdoelen, zoals het verminderen van CO2-uitstoot en het verhogen van de tevredenheid van de werknemers, behaald zullen worden.
Zakelijke reizen vormen een belangrijk onderdeel van de mobiliteitsbehoeften van werknemers. Of het nu gaat om klantbezoeken of vergaderingen op een externe locatie, het juiste gebruik van deelvervoer kan tijd en geld besparen. Hieronder volgen enkele spelregels die organisaties kunnen toepassen om het gebruik van deelvervoer voor zakelijke reizen te optimaliseren.
Woon-werkverkeer vraagt om een andere benadering dan zakelijke reizen, omdat het dagelijks plaatsvindt en dus sneller kan leiden tot hoge kosten. Door specifieke spelregels in te voeren voor het gebruik van deelvervoer voor woon-werkverkeer, kan je als organisatie zorgen voor een kostenbewust en efficiënt beleid.
Na het doornemen van bovenstaande spelregels, klinkt het implementeren van deelvervoer in het mobiliteitsbeleid wellicht als een hele klus. En eerlijk is eerlijk, er zal inderdaad de nodige tijd in gaan zitten om dit te gaan realiseren. Maar tegelijkertijd krijg je hier als organisatie veel voordelen voor terug.
Hoewel de voordelen van deelvervoer groot zijn, zijn er ook enkele nadelen. Voor de werkgever kunnen onverwachte kosten ontstaan door onbedoeld gebruik van deelvoertuigen. Daarnaast kan de beschikbaarheid van deelvervoer op sommige momenten of locaties beperkt zijn. Werknemers kunnen ook te maken krijgen met een verminderde flexibiliteit, omdat veel deelvoertuigen op vaste locaties moeten worden ingeleverd. Dit kan een uitdaging vormen voor medewerkers die gewend zijn aan het gebruik van een eigen auto.
In dit artikel heb je kunnen lezen over de spelregels van deelvervoer in het mobiliteitsbeleid. Meer weten over dit onderwerp? Download ons uitgebreide whitepaper over deelvervoer in het mobiliteitsbeleid en lees er alles over. Het implementeren van deelvervoer in het mobiliteitsbeleid brengt veel voordelen met zich mee, hoewel er ook wat nadelen zijn om te overwegen. Echter is het wel goed om hierbij duidelijke spelregels op te nemen in het mobiliteitsbeleid. Zo is het voor iedereen helder hoe het deelvervoer gebruikt dient te worden. Dat helpt om onnodige kosten te voorkomen en nog meer bij te dragen aan duurzaamheid en tevredenheid bij werknemers. Bij Shuttel denken we graag met je mee over de beste oplossingen op het gebied van mobiliteit voor jou. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Deelmobiliteit is niet de perfecte oplossing voor iedere werknemer of organisatie. Onze mobiliteitsexperts adviseren je graag over een passende oplossing.