Artikel 5 mei 2022 Leesduur: 0 - 1 minuten
Door corona zijn we meer thuis gaan werken en minder de weg op gegaan. Sinds december 2021 reizen we weer meer naar ons werk, waardoor we een stijgende lijn zien in het aantal afgelegde kilometers. We zitten nu op 60% van het aantal reisbewegingen van voor corona.
Het aantal afgelegde werkgerelateerde kilometers is verdrievoudigd. Opvallend is dat het aantal transacties “slechts” is verdubbeld. We leggen dus per reis langere afstanden af. Dit betekent waarschijnlijk dat medewerkers verder van hun werk zijn gaan wonen. Ook het aandeel zakelijke kilometers is groot: je gaat dichtbij je werk wonen, maar niet dichtbij de klant.
Tijdens de coronacrisis hebben we de voordelen van thuiswerken ontdekt. Even een wandeling maken, wasje draaien of een rondje met de hond wandelen behoorden ineens tot de opties. Nog steeds werken veel medewerkers met plezier gedeeltelijk thuis.
De trend van hybride werken zorgt ervoor dat medewerkers meer verantwoordelijkheid dragen voor het indelen van hun werkweek. Hierdoor ontstaat er een behoefte aan flexibele opties in het mobiliteitsbeleid.
Zo wordt er meer gebruik gemaakt van deelvervoer. Medewerkers pakken sneller de deelauto of deelfiets om in hun individuele mobiliteitsbehoefte te voorzien. Ook het woon-werkverkeer met de fiets neemt toe.
Duurzaam reizen wordt vanuit de overheid gestimuleerd. De komende tijd worden er meerdere regelgeving op het gebied van duurzaamheid en zakelijke mobiliteit ingevoerd. Het gaat om een rapportageplicht voor alle reiskilometers van medewerkers en een CO2-plafond voor woon-werk en zakelijk verkeer.
Momenteel stijgt het aantal zakelijke kilometers, maar we zien ook positieve veranderingen en steeds meer bewustwording. We merken dat veel van onze klanten inzetten op anders en duurzaam reizen. Dit is een goede ontwikkeling voor de toekomst.
Luister hier naar het interview met Klaas Pieter Roemeling op BNR Radio (vanaf minuut 18:00)