Artikel 20 februari 2024 Leesduur: 0 - 1 minuten
Het Financieele Dagblad (FD) kopte deze week met een artikel over de uitdagingen die werkgevers ervaren met de nieuwe verplichting tot CO2-registratie voor het reizen van werknemers. Vooral kleinere en middelgrote bedrijven vinden deze verplichting uitdagend, gezien de bijkomende administratieve lasten.
Bereid je op tijd voor op de verplichte CO2-registratie. Zo helpt Shuttel jouw organisatie.
Als werkgever met meer dan 100 medewerkers krijg je de verantwoordelijkheid om alle reizen van je medewerkers - zowel voor woon-werkverkeer als zakelijke reizen - zorgvuldig te registreren. Dit betekent dat je moet bijhouden hoeveel kilometer ze afleggen, welke vervoermiddelen ze gebruiken, variërend van hun eigen auto's en fietsen tot leaseauto's en het openbaar vervoer, en welke brandstoftypes hierbij komen kijken.
Bij Shuttel zien we een dilemma ontstaan. De moderne werkplek verandert, waarbij medewerkers steeds flexibeler omgaan met hun mobiliteit. Een medewerker reist bijvoorbeeld de ene dag met het openbaar vervoer en de andere dag met de auto. En als het mooi weer is, pakt hij of zij de fiets. Daarnaast wordt er hybride gewerkt. Werkgevers willen ernaar streven deze flexibiliteit te ondersteunen, als een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde om personeel aan te trekken en te behouden. Maar de extra administratie die gepaard gaat met het bijhouden van verschillende registraties per vervoers- en brandstoftype, opgesplitst naar woon-werkverkeer en zakelijke reizen, vormt een aanzienlijke uitdaging voor veel werkgevers.
Shuttel ziet dat de CO2-registratie, met name voor kleinere en middelgrote bedrijven, een eis is die een administratieve uitdaging kan vormen. Terwijl grote ondernemingen vaak al systemen hebben opgezet om hun duurzaamheidsprestaties te monitoren vanwege EU-regelgeving, kunnen kleinere bedrijven moeite hebben met het navigeren door deze nieuwe verplichtingen.
Om kleinere en middelgrote bedrijven te helpen de administratieve lasten te verlichten en duurzaam reizen te bevorderen, biedt Shuttel een allesomvattende oplossing voor de allesomvattende oplossing voor CO2-rapportage. Onze gebruiksvriendelijke mobiliteitsapp en -kaart maken woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit eenvoudiger door toegang te bieden tot vrijwel alle vervoersopties en thuiswerken te faciliteren met minimale administratie. Door het integreren van reisbewegingen met CO2-data, garanderen we een AVG-proof systeem dat direct klaar is voor gebruik. Ook de integratie met toonaangevende HR-systemen, zoals ADP, AFAS, Exact, SAP, en Visma/Raet, minimaliseert de administratieve belasting aanzienlijk.
Bereid je voor op de CO2-rapportage met Shuttel, lees onze whitepaper.
In het artikel door het FD worden ook de uitdagingen aangekaart voor bedrijven die verder van de Randstad af zitten, waar alternatieven voor de auto schaars zijn. Shuttel ondersteunt niet alleen openbaar vervoer, maar maakt ook het vastleggen van reizen met eigen vervoermiddelen zoals (elektrische) auto’s, (elektrische) fietsen en (elektrische) scooters efficiënt. En door bijvoorbeeld elektrische leasefietsen aan te bieden, de kilometervergoeding voor een fiets te verhogen en thuiswerkvergoedingen aan te bieden, kun je als organisatie de CO2-uitstoot door werkgerelateerde reizen verminderen en blijven voldoen aan de rapportageverplichtingen.
Onze mobiliteitsexperts staan klaar om de CO2-registratie verder toe te lichten en samen te kijken naar de mogelijkheden voor jullie organisatie. Een duurzamere toekomst begint met de juiste partners en tools. Plan hieronder een terugbelverzoek in voor een vrijblijvend gesprek. Samen zetten we de stap naar een flexibele, groenere en efficiëntere manier van reizen. Meer lezen over hoe Shuttel jouw organisatie kan ontzorgen?
Ben jij een werkgever met 100 of meer medewerkers? Dan ben je vanaf 2024 verplicht om zakelijke CO2-uitstoot te gaan registreren. Bij Shuttel helpen we je graag op weg naar een duurzame toekomst op een efficiënte manier.